Historie

1896
Johannes Martinus Maria van den Broek wordt op 28 mei 1896 in Boxtel geboren. Hij wordt net als zijn vader koperslager. Tijdens de militaire dienst, waarschijnlijk tijdens de eerste wereldoorlog, werkt hij in de wapenkamer en komt daar op het idee voor het schuifsysteem van de suikerpot.
1919
Van den Broek en verhuist naar Den Haag. Daar koopt hij een winkel met daarachter een werkplaats aan de Witte de Withstraat 18.
1930
Van den Broek maakt de eerste versie van zijn suikerpot met schuifsysteem. De beker wordt van Koper op de forceerbank gemaakt. De verschillende kleine onderdelen worden gestanst en krijgen daarna een nikkelbad. Tot slot worden de potten gepolijst.
 
1931
Van den Broek vraagt octrooi aan op een “inrichting voor het regelbaar afgeven van poedervormige of korrelige stoffen”. Het octrooi wordt twee jaar later verleend onder nummer 30377 en is geldig tot 1 januari 1948
1935
De Indische Maharadja van Pitiala bestelt, tijdens zijn bezoek aan Nederland, ’24 verzilverde automatischen suikerpotten in étui” voor zijn hofhouding. Hij wilde ze graag van Goud hebben maar dat bleek niet mogelijk.
1940
Op 28 oktober 1940 overlijdt J.M.M. van den Broek op 44-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn vrouw zet de zaak voort samen met schoonzoon Frans van den Berg. Hij brengt veranderingen in het model van de suikerpot. Van rechtopstaand naar een pot met een bollere buik voor een grotere inhoud.
1951
Zoon Toon van den Broek treedt toe tot het bedrijf. De zaak wordt voortgezet als ‘Bebro, v/h J.M.M. van den Broek’. Bebro is een samentrekking van de namen van de compagnons Van den Berg en Van den Broek.
1958
Goessens neemt Bebro over en zet die later voort onder de naam JeWeGo. Vijf jaar later in 1963 stopt JeWeGo de productie van de metalen automatische suikerpot in Den Haag.
1962
Twee schoonzoons van Van den Broek, P. Diekman en F. van den Berg maken in Ede een doorstart met de productie van de automatische suikerpot. Eerst in aluminium en later in Delfts blauw aardewerk. Ook worden ze in diverse pasteltinten gemaakt. Ze komen op de markt onder de naam Tripet. Tripet is een samentrekking van de namen van de kinderen van Diekman, Trix en Peter. Zij stoppen in 1963.
1974
Er komen vele merken op de markt zoals Corne Drost uit Bennekom, Suko, Come en Superfortal uit Nunspeet. Ze stoppen allemaal met het maken van de beroemde suikerpot en er zijn alleen nog maar oude modellen te vinden op Marktplaats totdat ….
2024
Na meer dan 50 jaar is het weer mogelijk om een nieuwe schuifsuikerpot te kopen! Albert van Kouwen in Zandvoort start de productie van de suikerpot weer op. De eerste modellen zijn van kunststof en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.
2025
In 2025 zullen er modellen beschikbaar komen in zowel RVS als Alluminium !!